top of page

Rusya'nın ABD ve AB ülkelerine gıda maddeleri ithalatında ambargo kararı öncesi Türkiye'nin bu ülkeye yönelik beyaz et ihracatı aylık 50 tonken, bu ay itibarıyla binlerce tona yükseldi.

 

Rusya'nın ABD ve AB ülkelerine gıda maddeleri ithalatında ambargo kararı öncesi Türkiye'nin bu ülkeye yönelik beyaz et ihracatı aylık 50 tonken, bu ay itibarıyla binlerce tona yükseldi. Ağustos-eylül döneminde Beypiliç 946, Banvit bin, Keskinoğlu da 3 bin 300 ton beyaz et ihracatı gerçekleştirdi.

Banvit, Beypiliç ve Keskinoğlu'nun da aralarında bulunduğu Türk beyaz et sektörünün önemli firmaları Rusya ile ardı ardına ihracat anlaşmalarına imza atıyor.  Rusya'ya ihracatı ağustostan bu yana yaklaşık bin ton olan Banvit, gelecek dönemler için çeşitli ürün gruplarında yaklaşık 2 bin tonluk anlaşmalar imzaladı. Rusya'ya ihracatını yıl sonunda 3 bin tona ulaştırmayı planlayan firma, ağırlıklı olarak ileri işlenmiş hazır ürünler üretiminde hammadde olarak kullanılan mekanik sıyrılmış et siparişleri alıyor.

Beypiliç, Rusya'ya bu yıl ağustosta 186 ton beyaz et ihraç ederken, eylülde 760 tona çıkardı. Bu ülkeye yönelik ihracatını ekim ayında bin ton seviyesine çıkarmayı hedefleyen şirketin de satışlarının büyük çoğunluğunu mekanik ayrıştırılmış et oluşturuyor. 

Keskinoğlu, Rusya'ya temmuzda 338 tonla başlayan beyaz et ihracatını eylül sonu itibarıyla 3 bin 300 tona çıkardı. Bu ay Rusya'nın önde gelen ithalatçılarından olan ve 67 bin 500 satış noktası bulunan işlenmiş piliç eti pazarının yarısından fazlasına sahip Produkty Pitania ile yeni bir anlaşma imzalayan Keskinoğlu, anlaşma kapsamında çiğ piliç etinin yanı sıra piliç sosis ihracatı da yapacak. Böylece Rusya'da ilk kez bir Türk piliç eti markası ambalajlı bir ürünle tüketiciye ulaşmış olacak. Keskinoğlu, Rusya'ya bu yıl sonuna kadar 7 milyon dolarlık piliç eti, 500 bin dolarlık da sosis ihracatı yapmayı planlıyor. 

"Firmalarımız yoğun bir görüşme trafiği yaşıyor"

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD–BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın ambargo kararı öncesinde Rusya’ya beyaz et satışı için gerekli izinler bulunmasına rağmen ihracatın çok düşük seyrettiğini anımsattı.

Ambargo kararından önce 50 tonlar seviyesinde olan Rusya beyaz et ihracatının, geçen ay itibarıyla 6 bin tona ulaştığını bildiren Koca, söz konusu ihracatın çoğunun mekanik ayrılmış et ve bunların hammaddelerinden oluştuğunu kaydetti.

Koca, şöyle konuştu:

"Hedefimiz mekanik ayrılmış etin yanında bütün piliç, parça ürünler, sosis-salam gibi ürünlerle ileri işlenmiş ürünleri de daha fazla gönderebilmek. Bu konuda firmalarımız yoğun görüşme trafiği yaşıyor. Sektör olarak Rusya'dan 2015 yılı için 150 bin tonluk kota talep ettik. Rusya'ya ihracatta asıl etki gelecek yıl hissedilecek. Sektörümüz kapasite, altyapı ve teknik birikim ile bu üretimi rahatlıkla karşılayabilecek seviyede. Hedefimiz ambargo kalksa dahi Rusya pazarında kalıcı olmak. Bunun için önümüzde iyi bir fırsat var ve bunu kısa zamanda doğru bir strateji ile değerlendirmek için çalışmalar yapıyoruz."

 

KAYNAK : AA

bottom of page